Hantverkargatan 14
112 21 Stockholm
Tel 08-651 78 08

Storgatan 54
582 28 Linköping
Tel 013-13 95 09

Välkommen till Garnverket, en inspirerande mötesplats
för alla som gillar garner och stickat.
Hos oss hittar du främst naturmaterial och modeller som lockar både nybörjare och avancerade. Du kan också beställa handstickat av våra duktiga stickerskor.

Öppettider
Stockholm: Må-Fr 11.00-18.00, Lö 11.00-14.00
Linköping: Må-Fr 11.00-18.00, Lö 11.00-14.00

Garnnystan

Garnverkets Kurser och Workshops i Stockholm.

För kurser i Linköping, klicka här »

Info och Anmälan: Mail till info@garnverket.se, i butiken eller på tel 08-651 78 08. Anmälan är bindande och vi ber dig betala senast 5 dagar innan kursstart via bankgiro 5699-8701 eller i butiken.

OBS! Uppge alltid kursens namn och datum plus ett telefonnummer där vi kan nå dig.

Under kurskvällarna får du 10% rabatt på våra garner och tillbehör.  

Kursledare: Garnverkets kursledare har mycket god erfarenhet och utbildning på ’sina’ områden. De flesta av oss har dessutom formell pedagogisk utbildning i att leda kurser/utbildningar. Vi gör regelbundet kursutvärderingar bland våra kursdeltagare.

Privatlektion? Rådgivning?Stickning eller virkning utifrån dina behov.
Kvälls- eller dagtid. Pris 200 kr per 60 minuter.

Team-knitting med kompis-gänget? Vi hjälper dig planera en överraskningskväll med kreativitet på högsta nivå för dig och dina kompisar. Inga förkunskaper behövs.

KURSPROGRAM STOCKHOLM              

Plats (om inget annat anges): Garnverket, Hantverkargatan 14. T-bana Rådhuset, buss 3, 40 eller 62.


Datum

Tid

Kurs

 

Vårt utbud ser du här nere. Vi schemalägger aktiviteterna löpande.
                                                       
Anmäl gärna ditt intresse till info@garnverket.se.
Eller berätta om du har något särskilt önskemål, så kanske vi kan ordna det.

Sticka Tvåändsstickning med Maria Gustafsson

Sticka tvåändsstickning (5 tillfällen)
7/11 + 28/11 + 5/12 + 12/12 + 19/12
Tvåändsstickning är en gammal och främst nordisk stickteknik. Den skiljer sig från vanlig stickning genom att man hela tiden stickar med två garnändar som man snor om varandra under stickandet, resultatet blir fast och mycket vackert.
Vi påbörjar ett par vantar/muddar och kommer att gå igenom tvåändsstickningens vackra men lite annorlunda uppläggning, lära oss hur man håller garnet på bästa sätt, sticka både räta och aviga maskor samt prova på hur man stickar det vackra krusmönster som är så speciellt för tvåändsstickningen både enfärgat och flerfärgat. Utöver detta kommer vi även prata lite historik och materialkunskap. Tvåändsstickning är en lugn och långsam teknik, så du kommer att behöva sticka hemma lite mellan gångerna.
Kursen vänder sig främst till dig som inte stickat tvåändsstickning förut, men även till dig som provat men vill komma igång igen. För att få glädje av kursen bör du ha stickvana och kunna sticka runt på strumpstickor (det går utmärkt att sticka tvåändsstickning mha magic loop om man redan kan det).Pris: 2300

Virka afrikanska blommor

För dig som virkat lite tidigare och känner till de vanligaste maskorna. Vi virkar afrikanska blommor som är sexkantiga ”rutor”. Blommorna sys eller virkas ihop till t ex plädar. Vi lär oss att virka blommorna och att virka ihop dem. Garn till blommorna vi virkar under kursen ingår. Virknål finns att låna eller köpa hos oss.

Pris: 350 kr inkl träningsgarn, dokumentation och fika.

Virka med Maria Gullberg (5 tillfällen)

KURSPLAN VIRKNING
3/10 + 10/10 + 17/10 + 24/10 + 31/10
Virkning är en teknik som är lätt att lära – det krävs bara en virknål och lite garn. Att det är lätt att repa upp är också en klar fördel. Men framförallt är det en teknik där man med enkla medel, beroende på hur man gör nedtagen i föregående maska, kan förändra en och samma grundteknik radikalt. Man kan också leka med färgerna och på så sätt förändra resultatet ytterligare. Vi kommer främst arbeta i 2-trådigt ullgarn och i viss mån även bomull. Både garn och virknålar finns att köpa på plats.

Maria Gullberg är den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har utvecklat tekniken och experimenterat fram nya strukturer och mönster. Hon är också en van kursledare och tillsammans har vi arbetat fram ett förslag på innehåll och en ordning efter svårighetsgrad som passar bra till en 16 lektioners kurs.

Kursplanen är baserad på böckerna VIRKA! och Virktekniker från Hemslöjdens förlag och båda böckerna kommer finnas till försäljning under kursen.
Författare och formgivare Maria Gullberg.

Innehåll: Du lär dig grunderna i tekniker som ribbvirkning, reliefvirkning, noppvirkning, öglevirkning och flerfärgsvirkning. Vi fördjupar oss utifrån grunderna och arbetar dels med färger och olika nedtag av maskorna. Genomgång av montering, tips och grunder kring tekniken som kan vara bra att tänka på när man virkar. Du kommer att påbörja ett/flera mindre arbeten som t ex mudd.... I boken "VIRKA!" finns flera beskrivningar på bland annat väskor/påsar, spetsar, blommor och andra dekorationer. Med finns även mormorsrutor som virkas i ett nytt grafiskt formspråk.

GRUNDINNEHÅLL FÖR VARJE KURSTILLFÄLLE
Tillfälle 1. Vi startar med att virka grundteknikerna ur boken Virkteknikerna.
Tillfälle 2. Fördjupning och utveckling av grundteknikerna.
Tillfälle 3. Fortsättning av föregående tillfälles kurstema. Vi påbörjar ett mindre arbete från boken VIRKA!
Tillfälle 4. Virkar vidare på egna påbörjade arbeten. Genomgång av montering, kantavslutningar, historik, tips.......
Tillfälle 5. Sammanfattning och genomgång av det vi lärt oss under kurstillfällena och fortsatt eget arbete.

Pris: 2350 kr

Virkad nålbindning med Ulrica Mannerblad

Ulrika är en av dem i Sverige som vet mest om virkad nålbindning. På Garnverket kan du träffa henne då hon under en kväll håller en kortkurs i denna teknik.
Den virkade nålbindningen har gamla traditioner. Det var en vante som hittades först på 70-talet i gömmorna på museet i Jämtland som analyserades eftersom ingen kunde tekniken.
Det påminner mycket om sydd nålbindning, men är betydligt lättare att utföra.
Här behöver man inte skarva garnet som det görs i nålbindning.
Maskorna binds ihop på ett helt annat sätt än i vanlig virkning och man får ett tätare arbete.


Pris: 450 kr

Dominostickning

Likt ett domino bygger vi stickningen bit för bit. En fri teknik, med många variationer, som gör det möjligt för dig att ta fram din konstnärliga ådra. Du lär dig grunderna och får tips och inspiration till framtida stickprojekt.
Pris: 375 kr

Gotländska gamla mönster.

Vi låter oss inspireras av Hermanna Stengårds samlingar av gotlandsmönster och de gotländska yrkeskvinnor som försörjde sig på att sticka tröjor, sockor och vantar av gotländsk ull som sedan såldes på fastlandet. Först ger vi oss i kast med strukturmönster och sen provar vi flerfärgsmönster - allt i Gotlandsullgarn för att få det rätta uttrycket. Kanske har du med dig muddar eller början på en vante, eller fin sjal att sticka färdigt när du kommer hem?
Ta med egna strump- eller parstickor 3-4 mm eller låna av oss.
Övningsgarn, beskrivningar och fika ingår. Vill du handla mer garn får du 10% rabatt under kvällen.
Pris: 420 kr inkl garn, dokumentation och fika.

Krokning med Ulrika Mannerblad

Krokning
Krokning är en teknik som är så kul att man lätt blir fast och vill kroka jämt. Man kan använda krokning till det mesta, sjalar, vantar, mössa, kofta, mm. Krokningen ger en fastare yta än i stickning och virkning, så man behöver använda en virknål/ kroknål som är 2 nr grövre än den virknål det står rekommenderat till garnet.
Vi börjar med två sätt att lägga upp maskor. Krokar enkelt mönster (grundmönster)och provar olika mönstermaskor. Grunderna i hur man ökar och minskar m. Man kan få prova på att kroka runt, som man gör när man krokar vantar o mössor, eller krokar plagg, som när man stickar på rundsticka. Krokade modeller finns att titta på för att få inspiration till att skapa egna modeller, t.ex muddar, sjalar, vantar o koftor.
Provnystan av garn finns att använda. Virknålar /kroknålar finns att låna.
Fika ingår.

Pris: 450 kr

Mönster efter din egen kropp.

Den här kursen är för dej som vill ha ett egat basmönster att sticka utifrån. Med en beskrivning till en tröja eller kofta och som passar just din kropp får du ett plagg som sitter som det ska. Under sakkunnig ledning jobbar du fram ditt eget plagg och lär dig anpassa det utifrån olika garner. Sen behöver du inte leta beskrivningar längre, utan kan kreera fritt. Ta med måttband och kalkylator. Det blir mycket mäta och räkna!
Förbered arbetet hemma genom att sticka en provlapp i vilket garn som helst. Lappen bör ha måtten 15x15 cm och tas med till kursen.
Pris: 450 kr inkl dokumentation och fika.

NYHET Virka mormorsrutor efter Maria Gullbergs nya bok: 5 tillfällen

En klassisk mormorsruta är för många en kär ruta som med fördel virkas i restgarner man har hemma efter andra projekt. Den dök bland annat upp i julkalendern som virkad väst och pläd! Du kommer göra en resa med början av denna ruta mot andra rutor som ännu inte sett dagens ljus. Mönstermagi kommer att bildas genom att vi virkar med färger, vrider och vänder på en och samma ruta för att skapa en rapport. Kursens rutor är inspirerade dels av folklig textil tradition, dels från mitt eget strama grafiska formspråk. Det kommer virkas både lätta rutor och sådana som även för en virkvana kan bli en utmaning!
Fika ingår.

Pris: 2300 kr

NYHET!! Sticka blad, spets och flätor

Här går vi igenom hur man stickar flätor, både med och utan hjälpsticka , olika typer av hålmönster, spetsmönster men även mönsterbildning med lyfta maskor.
Du får prova på alla tekniker och får också kunskaper om hur man läser mönster och diagram
Fika ingår.

Pris: 450 kr

Nålbindning. Nybörjare.

Nålbindning är en mycket gammal teknik. Den har använts över hela världen i olika varianter. I Sverige är den s k Åslevanten från medeltiden det äldsta föremålet i nålbindning som hittats.

För nålbindning använder man en platt grov nål som kan vara av trä, ben, horn eller metall samt garnstumpar.

Plaggen i nålbindning blir mycket varma och slitstarka. Ju fler öglor desto tätare och kraftigare resultat blir det.

Det finns många sätt att nålbinda på. Man har hittat upp till 12 olika sätt bara i Sverige.

På den här nybörjarkursen lär du dig ett par varianter av nålbindning. Garn och nål ingår i kurspriset. Har du egen nål drar vi av 50 kr på kurspriset.Pris: 475 kr. I priset ingår nål, garn, dokumentation och fika.

Näverstickning

Här lär du dig en unik teknik för att skapa det vackra mönster som vi normalt ser på näverkontar. Under kvällen påbörjar du en sjal i denna teknik, samt får tips och inspiration till ditt nästa näverstickningsprojekt.
Pris: 350 kr

Spinna på slända och rock.

Vill du prova på att spinna ditt egna garn – detta urgamla hantverk? Du behöver inte ha några förkunskaper – utan bara lust och längtan efter att upptäcka hur ull blir till stick-garn.
Vi bekantar oss med olika sorters ull, kardar och spinner eget garn att ta med hem. Vi spinner på slända och provar på spinnrocken också.
Om du vill kan du köpa slända till rabatterat pris. Ullen du använder under kursen och lite mer ull att ta hem ingår i priset, liksom fika.
Pris: 750 kr.

Stick-och VirkKafé

Välkommen att sticka och virka med oss i butiken på Hantverkargatan 14. INGEN ANMÄLAN BEHÖVS.
Helgfria torsdagar jämna veckor kl 17.00-ca 19. Stanna en liten stund, eller så länge du vill. Fika till självkostnadspris.
Garn och tillbehör köper du med 10% rabatt när du kafé-stickar.

Välkommen hälsar Annette och Ingela
Pris: Självkostnadspris för Fika!

Sticka mönster med lyfta maskor

Att sticka med lyfta maskor är ett enkelt sätt att sticka ett tvåfärgsmönster. Man stickar med en färg i taget och variationerna i mönstren är oändliga. Dessutom är det ett riktigt roligt sticksätt som ser mycket mer komplicerat ut än vad det är. Man blir fast helt enkelt.
Under kvällen stickar vi flera provlappar i olika mönster och material. Materialet ingår tillsammans med beskrivningar av ett antal mönster och stickor finns att låna.
Fika ingår förstås.

Pris: 395 kr

Sticka Nybörjare

För dig som inte stickat tidigare, eller glömt bort nästan allt. På ett par timmar kommer du igång att sticka och kan påbörja ditt egna stick-projekt. Du får lära dig om olika garner och stickor, lägga upp, sticka slätstickning och rätstickning samt öka, minska, maska av och lite till.
Pris: 450:- inkl övningsgarn och fika

Sticka Sockor (2 tillfällen).

Det är kul att kunna sticka sockor.
I den här kursen lär du dig sticka klassiska sockor med strumpstickor. Du ska ha grundkunskaper i stickning för att hänga med, men behöver inte ha använt strumpstickor tidigare.
Kursen består av 2 tillfällen och du behöver sticka på din socka mellan kurstillfällena. Du kan köpa stickor och sockgarn till rabatterat pris hos oss innan kursen.
Fika ingår.
Pris: 685 kr

Sticka Sockor, del 2.

Det är kul att kunna sticka sockor.
I den här kursen lär du dig sticka klassiska sockor med strumpstickor. Du ska ha grundkunskaper i stickning för att hänga med.
Kursen består av 2 tillfällen och du måste planera in tid att sticka på din socka mellan kurstillfällena. Du kan köpa stickor och sockgarn till rabatterat pris hos oss innan kursen.
Pris: 610 kr för båda gångerna inkl dokumentation och fika.

Sticka Spetsmönster.

För dig som kan grunderna i stickning och har stickat en del.
Vi stickar spetsmönster efter diagram och går igenom symbolernas betydelse och hur de utförs. Vi stickar med livlinor och får tips på bra uppläggningar och avmaskaningar för spetsstickning.
Teknikbeskrivning och provmaterial ingår och stickor finnas att låna. Fika serveras förstås och om du vill handla material så har du också 10% rabatt på vårt sortiment under kurskvällen.


Fika serveras under kursen.
Pris: 375 kr inkl övningsgarn, dokumentation och fika.

Tips och trix för finaste monteringen.

Tid: 2 kurstillfällen: 9 nov + 23 nov
OBSERVERA att kursen är uppdelad på 2 tillfällen för att få plats med så mycket som möjligt i monteringsväg. Anmälan till kursen innefattar alltså både den 9 november och den 23 november.
Det är detaljerna som gör det där lilla extra och när man vet hur, blir även monteringen ett roligt moment. Annars blir det färdigstickade arbetet lätt liggande.
Att kunna sy ihop sina stickade plagg med fina sömmar som inte syns eller inte finns(?) är det som man oftast tänker på när det gäller montering. Men det finns så många andra enkla knep för att få ett riktigt bra resultat på sitt arbete.
Förutom att sy ihop snyggt kommer vi också att träna på följande:
Plocka upp maskor i kanter är svårt men går att göra riktigt fint på flera olika sätt
Göra ökningar och minskningar på olika sätt som antingen inte syns eller blir till en dekoration
Snygga knapphål är alltid knepigt men här övar vi på olika varianter.
Olika uppläggningar, kant- och halsavslutningar
Fästa trådar
Sticka ihop delar
Avslutningar och annorlunda kanter
Olika typer av användbara snoddar.
Har du nåt projekt på gång? Ta gärna med det.
Pris: 685 kr inkl övningsgarn och fika.

Tummen upp!

Vantar är roligt och i grundform ganska enkelt att sticka. Men ibland kan det där med tummen ställa till problem. Det finns flera olika sätt att sticka en tumme och här provar vi 3 olika varianter.
Kursmaterial som provgarn och dokumentation ingår i priset och stickor finns att låna.
Fika serveras under kursen.
Pris: 375 kr

Virka Nybörjare.

För dig som inte har virkat tidigare eller har glömt hur man gör. Du lär dig grunderna i virkning, de olika maskorna, hur du minskar och ökar.
Virkgarn att träna på ingår. Nål lånar eller köper du hos oss.
Pris: 450 kr inkl övningsgarn och fika.

VÅRVISNING med mingel.

Tisdagen den 24 mars klockan 16.00-19.00 visar vi vårens alla nyheter från Plassard och Lamana.
Kom och mingla och provsticka årets fina vårgarner från Plassard. Låt dig inspireras av de härliga katalogerna från våra leverantörer med modeller som väcker riktig sommarlängtan och sticklust.
Vi bjuder på bubbel med tilltugg och du får också 12% rabatt på dina inköp.
Anmäl dig på nätet eller direkt i butiken. Det går också bra att mejla på: info@garnverket.se

Pris: Gratis


Stockholm


Linköping

Karta och resväg »

 

 
 
www.webbguru.se